Lahmacun Nasıl Yenir

Diyelim ki, lahmacun için yeni yetmesiniz ve ilk defa yiyeceksiniz. Bunun da bir kuralı var. Öyle Fransız mutfağı jargonları gibi olmasa da lahmacun yemenin de bir edebi ve adabı vardır.

1) Lahmacun sipariş ederken gidilen mekanın lahmacun ölçüleri sorulur. Çünkü bazıları yuvarlak yaparken bazıları 1,5 büyüklükte elipstik şekilde yaparlar.

2) Şekil bilgileri alındıktan sonra mümkünse lahmacunların bölünmemesi ve bütün olarak gelmesi istenir. Çünkü lahmacun tek parça ve dürülerek yenildiği zaman zevk verir. Çatalla yenildiği zaman bir anlamı kalmaz. Gerçi bunu özellikle uyarsanız bile lahmacunu bölüp parçalayıp getirenler oluyor. Hatta çatalla yensin diye kare kare kesenler bile var ki lahmacun konusundaki cehaleti ve kültürsüzlüğü bu şekliyle görebiliriz. Ben öyle mekanlara bir daha asla gitmem.

3) Gidilen mekanda garnitür önemlidir. Tatlıses Lahmacun gibi sadece maydonozla olmaz bu iş. Turp lazım, soğan lazım, maydonoz da lazım. Mesela domates çok konmamalı tadını bozar. Yeşillliği de abartmayın. Çünkü garnitür lahmacunun tadını bir noktadan sonra değiştirir. Her şey kararında olmalıdır. Ayrıca yeşillikler yağlı olmamalıdır. Doğal olsunlar. Ha bir de roka.. Rokasız olmaz.

4) Lahmacunun yanında kola mı içeceksiniz yoksa? Gelirsem pataklarım yeminle. Lahmacun ile kola mı içilirmiş? Kültür anlamında demiyorum ben. Yakışmaz azizim, yakışmaz. Lahmacun ile kola yakışmaz. Peki ne içeriz, ne gider? İki güzel örnek vereceğim bunlar yeterlidir : ayran ve şalgam suyu.

5) Lahmacunlar geldiyse bunların bir ters bir düz olarak gelmiş olması önemlidir. Bunu yapan restaurant ve lokantalar bilinçlidir. Bir restaurant veya lokantanın lahmacun konusundaki bilgileri önemlidir. Ehemmiyetli bir iştir bu.

6) Eğer imkan varsa, lahmacunu yapan ustayı seyredin. eli marifetli mi? Bir de malzemeleri aldığı kap nasıl? Malzemeyi nasıl ve hangi koşullarda saklıyorlar. Hijyen önemli ama el işçiliğine de dikkat. Kenarları kalın lahmacunlar güzel olmaz. Ha kıtırları bol ve yanık olursa dadından yinmez.

7) Lahmacun dürülerek yenir ama...!! Yeni gerdeğe girmiş gelin gibi de tutulmaz bu nimet. Nimetle fantezi olmaz. Kibar kibar tutacaksın. İki elle. Biri ortadan kavrayacak. Diğeri de azıcık üstten. Hani yerken lahmacunun ucu ağıza tam gelsin diye.. Bir iki ısırıktan sonra üstteki tutuş alta geçmelidir. Alttan malzeme dökülebilir.

8) Lahmacuna garnitür koyulurken ne demiştik abartmamak lazım. Önce limon sıkılır. Tuzu yoksa tuz konulur. Acılı seviyorsanız pul biber ekilir. Asla karabiber kullanmayın hoş olmuyor. Doğasına aykırı bi de. Garnitür ortaya doğru konmaz. Azıcık alta doğru konur ve o uçtan başlanır dürülmeye. Çok fazla sıkmadan ama gevşek de bırakmadan dürülür lahmacun. Oh mis. Doladıktan sonra peçete alınır peçetelikten ve lahmacunun altını da kapatacak şekilde dolanır. Eller yine yağlancaktır ama bu önemli değil. Önemli olan el temasını en aza indirmek.

9) Lahmacuna başlamadan önce bir sıcak çorba içip mide yumuşatılabilir. Ama bu lahmacun siparişlerinde 1 azalma yaratabilir. Hayvanım derseniz yaratmaz.

10) Restaurant veya lokantada el yıkamak için bir yer varsa (bazılarında yok gitmeyin oralara) eller sabunlu su ile yıkanır, durulanır, kurulanır.

11) Çıkışta mutlaka kasada ağıza bir kuru karanfil atılır. Ellere kolonya dökülür. Artık kolonyalı mendil veriyorler.

12) Soğanlı olan urfa lahmacunudur. sarımsaklı olan antep lahmacunudur. Bu farkı bilelim. Gittiğiniz mekanda bunu özellikle sorun. Lahmacunu soğanlı mı, sarımsaklı mı yapıyorlar? Bazı mekanlar bu bilinçte olmayabilir. Siz de oralara gitmeyin. İşi hakkıyla yapana gidin.

afiyet olsun.

Read Users' Comments (0)