Milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki 5 yıldızın bana olan etkisi ile masanın üzerinde rastgele duran 5 portakalın bana olan etkisi hemen hemen aynı olmalı. Masanın üzerindeki portakalların konumu beni ne kadar etkiliyorsa seçtiğim 5 yıldız da o kadar etki ediyordur.
Biz dünyadan bakınca "takım yıldızı" olarak gördüğümüz yıldızları sanki aynı düzlemdeymiş ve yanyana sanıyoruz. daha doğrusu basit yapılı düşünenler bu şekilde sanıyor. Oysa, sahneye yandan bakabiliyor olsaydık her birinin alakasız yerlerde olduğunu görecektik. Şöyle bir örnek vereyim. gece bir karayolunun tam ortasında duruyorsunuz ve size doğru aynı yönden gelmekte olan iki araç var. araçlar arasındaki mesafe 5 km ama siz baktığınızda iki aracın farlarını yanyana görüyorsunuz ve sanıyorsunuz ki bu iki araç yanyana ve ilişik hareket ediyor.
Oturup araştırdım. Güneş sistemine en yakın gezegenin adı Alpha Centauri imiş. Wiki bilgilerine göre kütlesi 1,0788 güneş kütlesi kadar (1,0788 * 2 * E30) ve yaklaşık 2,15 E30 kg kütlesi var. Bunun güneş sistemine uzaklığı 4,22 ışık yılı ise 4,22 * 9,46 * E12 'den yaklaşık 4 * E13 km eder. Güneş sistemi içinde dünyanın konumu veya yıldızın yarıçapı falan uğraşmadım.
Bizden 1 metre uzaklıkta 140 gram ağırlığında bir portakal duruyor olsun. Portakal, Alpha Centauri ve biz haricindeki diğer tüm kütle çekimlerin şalterlerini indirelim. Ortalık bir ferahladı sanki.
Portakalın bize uyguladığı kütle çekim miktarı:
Fpor = G * 80 * 0,14 / (E-3)^2
Fpor = G * 1,12 E7
Yıldızın bize uyguladığı kütle çekim miktarı:
Fyıldız = G * 80 * 2,15 * E30 / (4 * E13)^2
Fyıldız = G * 1,075 * E5
Görüldüğü gibi 1 metre uzağımızda duran 140 gramlık bir portakal, güneş sistemine en yakın konumda bulunan ve güneşten birazcık büyük olan mumaileyh yıldızın uyguladığı etkiden 100 kat güçlü etki yapıyor. Veya şöyle düşünelim, ben portakalı 10 kat daha ileriye koyarsam (uzaklığın karesi ile ters orantılı olduğu için) etkiler aynı olacak. Yani 10 metre uzaklıktaki portakalın bize etkisi ile kocaman yıldızın etkisi hemen hemen aynı çıkacak.
Sonuç
10 metre uzaklıktaki bir portakala göre, etrafımızda bize kütle
çekim uygulayabilecek sayısız cisim var. bunların hesaplanabilmesi
mümkün değil ve anlık konum değişimlerinden dolayı imkansız. Dünyadaki
yaşam ve etrafımızdaki cisimlerin etkisi zaten haddinden fazlayken taa
ebesinin örekesindeki yıldızların etkisine inanmak çok komik bir iddiadan öte
gidemez. Buna başka anlamlar yükleyip "ya olay sadece kütle çekim
değil. başka gizli güçler de var. bilemezsin" diyenler çıkabilir. Her
zaman da çıkacaktır.