İzmir Enternasyonel Bit Pazarı

Geçen pazar ilk defa gittim bit pazarına. Kendisine taktığım ismiyle "İzmir Enternasyonel Bit Pazarı" na. Yeşildere'nin hemen dibinde geniş bir satha yayılmış bir pazar. Belkim ucuz yollu servo motor düşürürüz, belkim güzel elektronik kartlar buluruz diye kayınbiraderle tuttuk pazarın yolunu.


Bir kere en başta söyleyeyim, bit pazarını geziyorsanız asla bir sonraki tezgahta ne ile karşılaşacağınızı tahmin edemiyorsunuz. Tamamen rassal bir alışveriş heyecanı. Hani bir süpermarkete girseniz tasarımı, yerleşimi bellidir. Neyi nerede bulacağınızı bilirsiniz. Burada hiç öyle değil ve bu da heyecan veriyor. Geze geze, araya araya sonuca ulaşmak. Hiç aklınızda olmayan bir şey takkadanak önünüze gelince "yahu fiyatı da iyiymiş. alsam mı acaba" diye içinize kurt düşürüyor.

Trafik lambası indirmişler bir yerden (!!!!) adamlar onu satıyor. Nasıl buldun, nereden getirdin diye sormuyorum. Kime satacaksın, kim alacak trafik lambasını? Adam koymuş tezgaha zebellah gibi lambayı. Şehir içi değil, anayol lambası olduğu belli. Hem iri hem de sarı gövdeli. Allah iyi müşteri rast getirsin, ne diyeyim.

Okey takımınızın bir taşı mı kayboldu? Dert etmeyin. Gelin burada tek tek taş alabiliyorsunuz. Adam çaydanlık kapağı satıyor, çorap teki satıyor, para edebilecek ne varsa satıyor, satılıyor, alınıyor.

Yalnız düşük gelir grubu insanlarının uğrak yeri değil bit pazarları. Hali vakti yerinde insanlar da sırf müdavimi oldukları için geliyorlar. Bir not, eğer bir şeyler alma isteğiniz var da geliyorsanız taşıma poşetlerinizi kendiniz getirmelisiniz. Hiç bir satıcı size poşet vermez.

Bit pazarında dinlediğiniz müziklerin büyük çoğunluğu plak müziğidir ve bu yüzden en kral avm'lerden daha kaliteli bir fon müziği vardır. Bu hafta az daha alasım geldi bir tane plak-çalar. Temiz düşmüş eski bir müzik seti. Sadece decklerden biri bozukmuş, o kadar. 30 lira dedi. Kolonlar da dahil. Markası philips.

Alıcının en büyük avantajı, satan kişinin ne sattığını bilmemesidir. 500 liralık elektronik bir kartı 10 liraya bile alabileceğiniz bir ortam burası. Cep telefonu için gelemyin. Zira, çalıntı olma ihtimali çok yüksek. Eski telefonları çuval çuval döküp, küreklerle topluyorlar. Hey gidi teknoloji (!!)

Ben bu hafta servo düşüremedim bit pazarından. İşin güzelliği de biraz burada. Bit pazarı şans işidir. Uygununu düşürdüğün vakit anlamlı olur. Yoksa gittigidiyor'da 15 liraya da var ama internetten alışverişin tadı yok be abi.

Read Users' Comments (15)

15 Response to "İzmir Enternasyonel Bit Pazarı"

  1. Adsız, on 18 Aralık 2009 17:00 said:

    aga çok doğru diyorsun,öylesine gezmeye gittim "a bu 1 lira aa bu 5 lira diye" diye diye 2 torba doldurup çıktım. çok ilginç şeyler var,hele eski bir fotoğraf makinası aldım sorma, antika resmen ve bozuk değil. 20 yıl sonra satarım 1-2 bin liraya =)))

  2. ozzkan, on 3 Haziran 2010 18:35 said:

    Bende bitpazarına zaman zaman giderim . Nedeni ise belirtildiği gibi satıcının aslında konuya ya da malına çokta vakıf olmaması. Geçen sefer cebimde az para ile gittim gezinirken Canon marka makina gördüm ilginç şekilde tertemizdi. Fiyatı nedir abi dedim. 25 lira dedi. Ana !! Hiç bir yerde bu fiyata bulamazsınız o makineyi, lensi o para etmez. Aldım elime lensine, aynasına perdesine baktım şaşırdım makina çalışıyordu. Abi alıcıysan güzellik yapalım dedi, kaça olur diye sordum. 15 e bırakırım oldu. İlk defa adam gibi para ile çıkmadığım için pişman oldum. Ama sonraki gidişimde kara kutu denen atari buldum, sıfırdı. Kaç para mı ? Sadece 5 lira . Gidip gezmekte fayda var. Antika parçalar var yok pahasına satılıyor.

  3. Adsız, on 23 Temmuz 2010 20:28 said:

    Ben her hafta izmir dışından geliyorum bit pazarına ve gerçekten hangi sergide neyle karşılacağınız hiç belli olmuyor,cep telefonundan (çoğuda çalışmıyordur) eski plaklara,enerji içeceğinden (tarihi geçmiş) orginal dvd ve vcd filmlere kadar herşeyi bulmak mümkün camilerden çalınan ayakkabılara kadar,ama yinede bir başka güzeldir bit pazarı alışverişleri,alışan insanda kolay kolay bırakamaz bir kez gitseniz bile müdavimi olur çıkarsınız hastalık haline gelir,alışkanlık haline gelir.
    Şayet niyetiniz güzel şeyler almaksa sabah yaz saati ile söyleyeyim saat 5 sularında bit pazarında olun yeni yeni açılıyor ama sabah serinliğinde ilk alışverişi yapanlardan biri olun.saygilarımla

  4. Adsız, on 8 Şubat 2011 09:28 said:

    Üstad eline sağlık.Fotoğrafını da çekip koymuşsun mekanın.Senin blogun olmasa ögrenemeyeceğiz yerini.Teşekkürler.

  5. Adsız, on 10 Mart 2011 23:34 said:

    Usta valla çok doğru diyosun , pazarları sabah 6'dan öğlen 12'lere kadar epey eşya teşhir edilirdi eskiden , halen öylemi bilemiyorum , bu pazar gidicem ama , bugun akşam saatlerinde çankaya bit pazarı diye tabir edilen bölgenin bir üst caddesinde kurulan ; genelde akşamları ortaya çıkan satıcılara gidip bir baktım.Yeşilderedeki satıcılardaki kadar çeşit olmasada ilgimi çok çekti.Satıcı sattığı ürünün piyasa fiyatına hiç vakıf durumda değildi! En çok ilgimi çeken blackberry bold cihazın 25 tl'ye satılmasıydı ! Ekranı kırıktı cihazın , almadım , ama inanın çok aklım kaldı.Yeşilderedeki bit pazarında inanılmaz rakamlara el konsolları olduğunuda duymuştum bir ara.Kısmetse bu pazar gidiyorum , gördüklerimi mutlaka aktarıcam sizlerede.

  6. UĞUR CAN, on 29 Eylül 2011 18:11 said:

    bende gitmek istiyorum ama yerini bilmiyorum yerini tarif edebilrmisiniz hangi semtte ve gittiğimde bisiklet almak istiyorum ucuz yollu bulabilme ihtimalim nedir?

  7. cansu, on 16 Ocak 2012 22:11 said:

    Bu izmirdeki bit pazarı daha önceden baska bir alandaymış ama taşınmış acaba şuan ki yerini bilen varsa söyleyebilir mi lütfen? :)
    şimdiden teşekkürler

  8. KarşıyakaLı, on 9 Mart 2012 01:39 said:

    benimde epeydir gitme fikri vardı kafamda ama bir türlü denk getiremiyodum. Bu pazar valideyle birlikte gidicez. Eskiden Yeşilderede kuruluyordu fdakat belediye tarafından kaldırıldı. Şimdiki yeri gıda çarşısının olduğu yerde diye duydum yine de tam adresi öğrenip o şekilde gitmek lazım. Şunu da hatırlatayım sadece pazar günleri kuruluyor haberiniz olsun başka gün gidip vakit kaybetmeyin. Herkese iyi geceler

  9. ugokhan, on 9 Mart 2012 09:04 said:

    Bit pazarı artık eskisi gibi Yeşildere yolunun kenarında değil. Halkapınar metro istasyonunda inince İzmirgaz binasını görürsünüz. O binanın arkasında hemen. Zaten İzmirgaz'a yaklaştıkça yol kenarında dizilen sıra sıra tezgahlar selamlar sizi. Havalar biraz daha ısınsın yine gideceğim.

  10. Deniz Peker, on 20 Nisan 2012 23:03 said:

    Peki tam olarak nasıl gidiliyor buraya? Karşıyaka'dan metroyla ya da otobüsle gitmeye kalksam neye binmem nerde inmem lazım? :)

  11. ugokhan, on 21 Nisan 2012 09:17 said:

    Karşıyaka'dan izban ile Halkapınar'a gelmeniz yeterli. İstasyondan bakınca karşınızda İzmirgaz olacaktır. İzmirgaz'ın arka tarafı bit pazarıdır.

  12. Adsız, on 12 Mayıs 2012 23:29 said:

    pazar hangi gün ve saat kaçta açılıyor? bir de vintage ve retro giyim,aksesuar bulmak mümkün mü?

  13. Adsız, on 23 Mayıs 2012 19:47 said:

    ipod psp gibi teknolojik aletler bulabilirmiyim orada

  14. ugokhan, on 24 Mayıs 2012 08:51 said:

    Valla çorap tekinden tank namlusuna kadar her şeyi bulabilirsin orada. Tabi bunu satacak birisi oraya gittiyse. PSP de bulabilirsin, Ipod da bulabilirsin. Tamamen şans.

  15. Adsız, on 26 Mayıs 2012 01:48 said:

    pazar günü mü kuruluyor?